kgl-ddu4_1.webp

KGL simracing dashboard KGL-DDU4

KGL-DDU4 review in het kort

De KGL-DDU4 slaat geen gigantisch gat in je budget, met een vanaf prijs van €119 is het een koopje, tel daar een licentie bij op van SimHub en voor pak hem beet €140 koop je een verrekte leuk dashboard wat ontzettend goed is afgewerkt voor in je sim. 

En in tegenstelling tot schermen welke geïntegreerd zijn in een stuurtje heeft een fixed scherm zoals de KGL-DDU een aantal hele grote voordelen. 1) Hij is altijd af te lezen 2) je hebt ook een dashboard tot je beschikking wanneer je met één van je sturen rond rijdt waar geen geïntegreerd scherm op zit.

9
Pluspunten
  • Keurig net afgewerkte behuizing
  • Gebruikte VoCore scherm presteert uitstekend en geniet brede ondersteuning
  • Prijs welke relatief laag is ten opzichte van concurrentie
Minpunten
  • Hoogglans zwarte plexiglas gevoelig voor krasjes

4" schermpjes zien we steeds meer terug in sim racing setups, geïntegreerd in stuurwielen zoals bijvoorbeeld bij de GSI Hyper P1, maar ook losse schermpjes/dashboards die aan een wheelbase vastgeschroefd kunnen worden. Stuurwielen met een dergelijk scherm wisselen doorgaans voor vrij forse bedragen van eigenaar, terwijl het gros van de losse dashboards rond de €300 kost. Goedkopere versies zijn er ook, maar die hebben vaak een minder strak afgewerkte 3D-geprinte behuizing of beperkingen in de software om het scherm aan te sturen.

De KGL-DDU4 van KGL Creation Lab is in dit opzicht een beetje een vreemde eend in de bijt. Het ziet er op het oog keurig netjes afgewerkt uit, met hetzelfde VoCore-scherm zoals ook gebruikt in de Gomez Sim Industries Hyper P1 (je kunt zelfs het GSI Hyper P1 dashboard inladen), en dat allemaal voor een prijs van ongeveer €120 voor de 4" variant met een vaste montage.

KGL Creation lab

KGL Creation Lab is een naam die waarschijnlijk weinig mensen iets zegt, wat niet vreemd is aangezien het een klein bedrijf is. Je kunt het aantal personeelsleden op één hand tellen, wat neerkomt op een 'eenmanszaak', zoals we dat in Nederland noemen. Dit zie je terug in het assortiment dat zich beperkt tot dashboards, enkele montagemogelijkheden, sim racing-handschoenen en... bierdopverzamelaars.

We hebben hier dus te maken met een uit de hand gelopen hobby van iemand die een goed idee had en dit heeft weten om te zetten in een daadwerkelijk product dat ook nog eens bijzonder goed uitgevoerd is.

Kgl Ddu4 1

KGL-DDU(M)4, 5 of toch maar een 6,8"?

Het KGL-DDU dashboard is er in verschillende varianten, te beginnen met de schermgrootte die varieert van 4 inch, 5 inch tot zelfs 6,8 inch, en verschillende montageopties, vast of met magneten voor enige hoogteaanpassing.

Wat de schermen betreft, zijn er drie formaten, allemaal van VoCore, en volgens de specificaties van de fabrikant zijn er geen noemenswaardige verschillen behalve in grootte. De 4" en 5" versies zijn identiek qua specificaties, terwijl de 6,8" versie iets betere specificaties heeft qua helderheid (400lm in plaats van 350lm), maar het energieverbruik stijgt ook aanzienlijk. Voor de 4" en 5" versies is dit iets meer dan 0,5 watt, terwijl het voor de 6,8" versie bijna 2,5 watt is, wat nog steeds niet als schokkend wordt beschouwd.

Alle schermen zijn uitgerust met een capacitief touchscreen en hebben een resolutie van 800 x 480 pixels met een verversingssnelheid van 24 fps. Hoewel dit laag lijkt, werkt het over het algemeen prima voor een klein scherm dat niet constant in focus is tijdens het racen.

De nieuwere VoCore-schermen, voorzien van het MPRO-driverboard (vooralsnog alleen in de 5" variant), ondersteunen 60 fps, maar dit geldt alleen bij een gedeeltelijke verversing van het scherm en niet bij een volledige redraw. Een beetje lood om oud ijzer dus en niet heel wereldschokkend.

Kgl Ddu4 2

VoCore-schermen waren in de beginjaren niet de meest betrouwbare, vooral bij intensief gebruik door een pc. Er waren gevallen waarbij schermen het begaven (zie ook hier en hier op de blog van de persoon achter VoCore). Maar dit lijkt inmiddels verleden tijd en in de loop der jaren zien we het VoCore-scherm steeds vaker in hardware van diverse fabrikanten terug komen.

De aansturing van het scherm gebeurt via USB. De KGL-DDU schermen zijn voorzien van een 2 meter lange USB-kabel, wat in de meeste gevallen meer dan voldoende is. Mocht je de kabel willen vervangen, dan is dat mogelijk, aangezien de micro-USB-aansluiting zich aan de achterzijde van het scherm bevindt. Voor vervanging moet echter de behuizing van de KGL-DDU (deels) worden gedemonteerd, waarbij voorzichtigheid geboden is vanwege de kwetsbare bekabeling van het VoCore-scherm.

Welke variant je ook kiest van de KGL-DDU, afgezien van het formaat zijn de verschillen marginaal of er zelfs helemaal niet qua technische eigenschappen.

Laser cutted acrylic, oftewel plexiglas

Een groot verschil met andere goedkopere dashboards is dat de behuizing van KGL-DDU dashes niet 3D-geprint is, maar bestaat uit plexiglas. Hoewel er weinig mis is met 3D-geprinte behuizingen, kan het afwerkingsniveau niet tippen aan dat van het plexiglas van de KGL-DDU4. Een nadeel is echter dat plexiglas snel krast, iets wat vooral bij de hoogglans zwarte variant goed zichtbaar is.

De behuizing van de KGL-DDU dashboards bestaan uit meerdere lagen plexiglas, bijeengehouden met vier boutjes, en het scherm past er perfect in. Montage op een wheelbase kan op twee manieren: je kunt de standaardversie van de KGL-DDU bestellen met een vaste montagemogelijkheid, of je kiest voor de M-versie met een magnetische bevestiging.

De eerste variant werkt prima voor de meeste mensen, vooral als je maar met één stuur rijdt, aangezien de noodzaak om het scherm in hoogte te verstellen vaak niet groot is. Zelf rij ik voornamelijk met de Podium Porsche 911 en de Formula V2 van Fanatec, wat goed uitkomt, maar als je enige flexibiliteit wilt in de verticale positionering van het scherm, is de M mount een slimme oplossing. Deze montagemogelijkheid heeft drie paar magneten, waardoor je het scherm in hoogte kunt verstellen.

De magnetische montagemogelijkheid heeft een kleine meerprijs maar is het overwegen waard als je enige flexibiliteit wilt in de verticale positionering van het scherm.

Kgl Ddu4 4webp

SimHub

Aansturen van het scherm kan met verschillende soorten software zoals JRT of Z1 dashboard, persoonlijk ben ik echter nog altijd het meest gecharmeerd van SimHub waar je ontzettend veel mogelijkheden hebt als het gaat om het maken van eigen dashboards maar ook de ondersteuning van externe hardware ontzettend goed is. Je raadt het al, de SimHub software ondersteund het VoCore scherm zonder problemen en wanneer je een licentie koopt ben je ook van de cap van 10fps af.

Een licentie voor SimHub heb je al voor €6,99, je kunt echter ook kiezen voor een hoger bedrag, iets wat ik iedereen aan zou willen aanraden. Het is een lifetime license en de software wordt inmiddels al een kleine 10 jaar door 1 en dezelfde persoon onderhouden en regelmatig voorzien van nieuwe features en updates... al zou je de maximale optie tijdens de checkout van €20 kiezen dan heb je nog steeds een koopje te pakken!

Binnen Simhub is het een kwestie van scherm aanvinken, een door SimHub meegeleverd dashboard kiezen of bijvoorbeeld het dashboard van de GSI x Simucube Formula Pro Elite (mijn persoonlijke favoriet) installeren en gaan!

It's a steal

De KGL-DDU4 is misschien wel een van de leukste toevoegingen aan mijn sim rig en met een prijs die inclusief SimHub licentie nog geen €150 bedraagt, is het ook nog eens het goedkoopste stukje hardware op mijn hele rig (oké, ik reken de cup holder even niet mee). En hoewel het 4" VoCore-scherm met een resolutie van 800 x 480 niet erg indrukwekkend klinkt (en dat is het ook niet), merk je daar tijdens het racen eigenlijk vrij weinig van.

Het is een geweldig stukje hardware dat minstens zo goed, en in sommige gevallen zelfs beter, presteert dan dat van de grote fabrikanten, maar dan tegen een veel betaalbaardere prijs.

Kgl Ddu4 3

KGL-DDU4 review score op Sim-Racer.nl
9
Pluspunten
  • Keurig net afgewerkte behuizing
  • Gebruikte VoCore scherm presteert uitstekend en geniet brede ondersteuning
  • Prijs welke relatief laag is ten opzichte van concurrentie
Minpunten
  • Hoogglans zwarte plexiglas gevoelig voor krasjes