leoxz-qr2_5.webp

Leoxz QR2?

Geplaatst op: 2023-12-06T15:23:05 in nieuws

Een opmerkelijk nieuw product op de website van Leoxz, een Chinese fabrikant van sim race stuurtjes. Leoxz heeft namelijk een nieuwe QR uitgebracht welke luistert naar de naam QR2 en identiek lijkt te zijn aan de QR2 van Fanatec. Of het hier gaat om een hele vroege 1 april grap of een daadwerkelijk nieuw product geen idee maar de "legal department" van Fanatec zal hier ongetwijfeld niet om kunnen lachen.

Leoxz QR2

  • Motorsport-derived quick release (wheel-side)
  • Precision CNC machined from aluminum alloy, it is treated with sandblasting and anodization.
  • Spring-loaded locking pin mechanism is far stronger and more secure than QR1
  • Tapered shape naturally ensures a tight fit
  • No additional locking parts or adjustments required
  • Can be attached to Wheel Base without touching the spring-loaded sleeve mechanism

Three optional versions are available, compatible with different types of steering wheels.

  • LINK:Compatible with the Leoxz steering wheel, establishing electrical connectivity through the 7-pin cable.
  • PRO:Compatible with all Fanatec steering wheels featuring an exchangeable quick release.
  • CORE: Compatible with steering wheels with a 70mm hole, the built-in chip can unlock the torque of the Fanatec base.

Leoxz Qr2 5

De QR2 van Leoxz komt in 3 varianten zoals het er nu naar uit ziet,

Leoxz QR2 Link

De Link is gelijk aan de Pro maar voorziet een Leoxz stuurtje (bijvoorbeeld de XF1 Pro) maar data en voeding voor het stuur verlopen via een aparte kabel. Op bovenstaande foto van de XF1 Pro zijn weliswaar de connectie pinnen die we kennen van de Fanatec stuurtjes maar deze zullen waarschijnlijk alleen gebruikt worden om de volledige Nm's aan force feedback te "unlocken" op de Fanatec wheelbases.

Leoxz QR2 Pro

Deze is identiek aan de Pro variant van de QR2 van Fanatec. Een CNC gefabriceerde QR2 welke net als de QR2 van Fanatec geanodiseerd is en specifiek voor gebruik in combinatie met Fanatec sturen is ontworpen.

Leoxz QR2 Core

Gelijk aan de Pro variant maar afgaand op de foto's een iets afwijkend "bolt pattern" maar volgens Leoxz wel voorzien van een speciale chip om het volledige force feedback potentieel van Fanatec wheelbases te kunnen benutten.

Leoxz heeft vooralsnog alleen een QR2 "wheel side" gelanceerd en nog geen "base side" variant aangekondigd, wel claimt het merk dat hun QR2 volledig compatible is met de "base side" van de Fanatec QR2.

Of de QR2 van Leoxz er ook daadwerkelijk gaat komen of dat het alleen bij een aankondiging blijft is onzeker, de QR2 van Leoxz lijkt een regelrechte kopie te zijn van de QR2 van Fanatec en daar zal men ongetwijfeld gaan kijken of en welke stappen er ondernomen kunnen gaan worden.

De prijs van de Leoxz QR2 Pro is met €99,95 de helft goedkoper dan de QR2 pro van Fanatec welke voor €199,95 van eigenaar wisselt echter zullen er bij de Leoxz variant van de QR2 nog de nodige import / invoer heffingen betaald moeten worden evenals BTW en verzendkosten waardoor het uiteindelijke verschil waarschijnlijk niet veel meer zal zijn dan een euro of 50.

De Link en Pro variant van de Leoxz QR2 zijn op het moment van schrijven nog niet te bestellen op de website van de fabrikant, de Link versie is echter wel te bestellen voor €119,95 + €28 aan verzendkosten waardoor het totaal op €147,95 uit komt, echter is dit bedrag exclusief import / invoer heffingen.

De XF1 Pro met bijbehorende QR2 laat ook nog even op zich wachten, Leoxz geeft een verwachte "restock date" aan van 15 December met een prijs van €699,95 exclusief verzendkosten en eventuele belastingen.